你好 (Ni Hâo)

Efter cirka 24 timmars resande var jag då äntligen framme i Peking där Olle mötte mig på tunnelbanestationen dit jag fick åka med Airprot Express Train eller nåt sånt. Den första dagen gjorde vi egentligen inte så mycket, jag var trött och Olle e fet så vi började med att gå till Sanlitun Youth Hostel där vi lämnade våra saker och sen begav vi oss oplanerat ut i storstadsdjungeln. Kan inte säga att vi hittade så mycket fint att se på mer än att vi bara irrade kring på Pekings gator som vilsna turister men vi hittade iallafall ett matställe innan vi gick tillbaka till Sanlitun och sov lite:

^
Nästa dag sov vi ut lite, tror vi sov  till typ 11 eller 13, troligtvis 13.. Efter en frukost så gav vi oss ut och tog tunnelbanan bort till Himmelska Fridens Torg. Där gick vi runt och kollade på alla byggnader men eftersom det redan var eftermiddag och det mesta stängde tidigt så var vi bara inne i förbjudna staden.
^
Väl inne i Förbjudna staden så såg vi väl på det mesta, var bland annat inne i ett klockmuseum och ett vasmuseum vilket var väldigt ointressant men är man där så är man. I övrigt så såg de ganska likadant ut hela staden, först kom ett torg sen kom ett hus uppepå en platå och sen kom ett nytt torg och ett nytt platåhus. Visst alla husen hade olika funktioner (Nåt bjöd man in andra viktiga personer i, ett hade dom tronen i, ett satt drottningen i när det var hennes födelsedag o.s.v.) men husen såg mest likadana ut, precis som alla andra kina hus med trätaken som man tyckte var imponerande i två-tre dagar.. Sen så på sidorna om torgen så fanns de lite parker och i slutet kom dom östra och västra palatsen som var sex mindre hus som också såg likadana ut men med lite olika gudar o sånt i. I sin helhet så var inte den förbjudna staden så häftig som jag hade trott men de e ju ett ställe man måste vart i när man vart i Kina.
^
^
Tredje dagen i Peking åkte vi ut till ett annat självklart resmål, Kinsesiska Muren. Tror vi fick spendera cirka 3,5 timmar på muren för att sen också få lunch vid en närliggande restaurang. Jag och Olle var väl typ dom som gick längst av alla och då tror jag inte vi gick mer än 2/3 av den delen av muren vi var på. Mutianyu hette den delen av muren som vi var på och jag tror den var byggd på 1300-1400 talet för att sammanlänka två av dom äldre murarna. Man kom upp ganska långt till höger på muren så vi började med att gå åt det hållet och kom då även till den äldre muren som man egentligen inte fick gå på. Sen gick vi åt andra hållet och hann nog gå typ 17-18 av 23 torn. Hela muren (Torn 1-23) var nog 4 kilometer lång och ändå hann man inte gå hela eftersom det hela tiden gick upp och ner i trappor vilket var riktig jobbigt även för en brevbärare..
^
^
Den fjärde dagen bestämde vi oss för att åka ut till en närliggande stad som hette Tianjin eftersom nån av Olles kompisar rekommenderade den. Dessvärre så gick vi ju vilse i sådär 5 timmar innan vi tog en taxi till stället vi skulle till. Där gick vi iallafall runt lite och såg lite på fler gamla kinesiska hus och kom fram till ett museum som självklart hade stängt för dagen. Tror inte vi gjorde så mycket mer i den staden innan vi drog hem igen.
¨
På kvällen bestämde vi oss för att åka ut till "fågelboet" Pekings OS-arena så vi tog tunnelbanan ut. Gick av på stationen som hette nånting med Olympic Stadium eller nåt sånt. Sen skulle vi ju hitta vägen dit. Det låg på andra sidan av en stor väg så vi började med att försöka gå runt den på ena sidan, där låg det en flod som man inte kom över. När vi försökte på andra sidan så såg vi att vi var tvungna att gå runt ett stort kvarter eftersom det var avspärrat överallt. Så vi sket i de och tog tunnelbanan hem istället. När vi kom tillbaka sa dom på hostelet som redan vart där att vi skulle ha tagit gångarna som var mellan dom två filerna i stora vägen men dom var avspärrade så vi hade inte kommit dit hur som helst. Som tur var var vi lite onyktra så de va en ganska kul tripp ändå.
^
Efter det så gick vi ut med lite folk från hostelet vilket gjorde att vi tog lite sovmorgon under vår sista dag i Peking. Runt lunch så tog vi iallafall tunnelbanan ut till "Summer Palace" Men innan vi fattade vart vi skulle gå så gick vi självklart åt fel håll i en halvtimme :P Iallafall så gick vi runt hela stället som låg på en ö och det var faktiskt riktigt fint.
^
På kvällen tog vi nattåg till Pingyao.

Kommentarer
Postat av: Jimmy

Se precis den långa gången jag menade! I sommarpalatset, där du har kort på Olle.. typ 3km lång gång lång. :)



Jag begär bild från terra kotta armén!

2012-03-04 @ 23:27:56
Postat av: Gustav

Terra Cotta armën kommer i Xi´an.. Tror inte de är i trappan som Olle står i, den va typ 20 meter :P

2012-03-07 @ 16:48:30
URL: http://gustavhederfeld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0