白酒 (Báijiǔ)

Vidare till Xi'an alltså där vi av nån anledning bestämde oss för att gå till hostelet som bara låg på andra sidan stan fastän dom säkert hade nån som körde en gratis som dom brukar ha på hostel. Jaja, en trevlig morgonpromenad blev det iallafall innan vi vilade ut lite på hostelet då man inte sov så jättebra på nattågen. Några timmar och lite 10 -kronors nudlar senare så bestämde vi iallafall oss för att gå till ett museum av nån anledning. De såg inte så långt ut på kartan, bara tre vägar bort, så vi började promenera. Då visade det självklart att kineserna bara tatt med dom största vägarna eftersom stan är så stor så de blev en längre promenad än tänkt men va fan, tror vi häll ett snitt på typ 30000 steg om dagen innan Olle blev sjuk. Väl framme så fick vi stå i kö i typ en halvrimme innan vi väl kom in. Inne i museumet så fanns de lite allt möjligt gammalt skit som de brukar va på museér.
^
Från museét så tog vi iallafall bussen tillbaka till hostelet.
Olles "Busface"
¨
Efter det så tog vi de lugnt och gick och åt bara eftersom vi kände att vi hade gott om tid i staden.
*
Morgonen efter så var planen att vi skulle åka förbi tågstationen, köpa biljett till dagen efter och sen fortsätta ut till Terrakotta-armén. Så vi åkte till stationen och gick o köpte biljetter och så väntade vi på dansyskan som skulle med oss till armén och även boka samma tåg. Då märkte vi att vi fått fel biljetter som var till idag och när vi skulle byta så måste dom precis ha tagit slut eftersom dansyskan fick rätt biljett, surt! Så då var det bara o åka tillbaka till hostelet o checka ut och sen åka tillbaka till stationen o vidare mot armén. Mycket tid slösad och lite pengar då bussturerna kostade 1 CHY styck = typ 1,1 SEK.
^
Väl ute vid armén så käkade vi en snabb lunch på Chico´s (McDonald´s fast med kycklingburgare) innan vi gick in. Terrakotta-armé-museét består av tre gravar och enligt Olles guidebok så är det smartast att börja med den minsta och sluta med den största vilket vi då självklart gjorde. Den minsta graven är då den som alla officerare står i och det var ganska mycket förstört för att vara en sån liten grav.
Halva den lilla graven typ
'
Gick runt den ganska snabbt innan vi fortsatte till mellersta, mellersta håller dom fortfarande på att gräva ut så man såg mest "rummen som det var uppdelat i och sen så var det utgrävt på några platser här och var. Det var väl inte lika roligt o den graven men de hjälpte en att få en uppfattning om hur stort jobb dom egentligen lagt ner på hela armén.
Mellangraven, mest ouppgrävt.
'
Kan väl sägas att i mellersta graven så fanns det lite mer hästar och bågskyttar medans det i största graven mest var svärdsoldater. I största graven så hade som inte heller grävt upp allt men en stor del och där står soldaterna i långa korridorer och väntar på fienden.
Stora graven med sina "korridorer"
En soldat, troligtvis heter han Li Chung Hängpung.
^
I anslutning till gravarna låg också en utställning där man kunde se en massa hästar och där kunde man konstatera att hästarna var mycket mer finkammade förr i tiden.
^
Terrakottaarmén skapades på order av kejsaren Qin Shi Huangdi och består av cirka 8000 soldater gjorda av bränd lera. Den påbörjades år 246 f.kr. och tog 39 år för 700´000 arbetare att bygga. Den står där för att skydda kejsaren Qin i döden.
^
Efter terrakottaarmén så begav vi oss tillbaka till hostelet och sen till tågstationen för ett nattåg till Chengdu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0